Főoldal Tanácsok, útmutatók Reprózás, műalkotások fotózása, dokumentálása
Reprózás, műalkotások fotózása, dokumentálása

Akár festészet, akár szobrászat, akár más művészeti ág képviselője, egy művésznek mindig szüksége lesz alkotásainak fotózására, reprózására. Ezekre a fotókra szüksége lesz mikor saját portfólió, internet-oldal, meghívó, plakát stb. megvalósítását kezdeményezi. A lehető legjobb megoldás, ha a művész olyan profi fotósra bízza műveinek reprózását aki megfelelő felszereléssel és tapasztalattal rendelkezik és élethű felvételt készít az alkotásokról.

Előfordul azonban hogy erre nincs meg az anyagi háttér. Az alábbi pár tanács abban segíti Önt, hogy alkotásairól elfogadható minőségű képeket készíthessen minimális befektetéssel.

A fényképezőgép típusa: használhat analóg vagy digitális gépet

Egy régebbi, „hagyományos” (analóg) kis formátumú (=„Leica” =24x36mm) fényképezőgéppel is kitűnő felvétel készíthető. Célszerű dia-nyersanyagot használni, melyet egy hozzáértő fotólaborban kell előhívatni. A nyersanyag kiválasztása is szerepet játszik a végeredmény minőségében és részletgazdagságában. A kidolgozott diát azonban be kell szkennelnie egy megfelelő minőségű dia-szkennerrel és csak ezt követően állnak rendelkezésére az így kapott digitális képek. Analóg közép - vagy nagy formátumú gépekkel pedig rendkívül részletes és éles képeket állíthat elő, főként ha nagyobb méretekre kívánja kinagyítani a felvételt a későbbiekben.

A ma már hétköznapi eszközzé vált digitális gépekkel könnyen és gyorsan dokumentálhatja alkotásait elfogadható minőségben és feltöltheti Mirondella bemutatkozó felületére vagy az aktuális tematikus kiállításhoz. Előnye a digitális fényképezőgépeknek, hogy azonnal számítógépére töltheti és feldolgozhatja az így elkészített fotókat. A „digitális fényképezőgép” azonban egy tág fogalom, mely magába foglalja az amatőr, beépített optikás gépeket és a professzionális digitális tükörreflexes vázakat. Nem indokolatlanok a digitális gépek közti árkülönbségek. Nem minden esetben jelent jobb képminőséget a magas „Mp” (=Mega pixel =felbontás) érték. A képminőséget leginkább befolyásoló tényezők a képérzékelő (CMOS / CCD) minősége, az alkalmazott optika minősége és a megfelelő megvilágítás.

Amennyiben igényes nyomdai célra is kívánja használni a fotókat vagy művészi nyomatot kíván készíttetni, ajánljuk hogy professzionális fotósra bízza a fotók elkészítését és kidolgozását.

Az objektív kiválasztása

Jobb eredményt érhet el amennyiben cserélhető objektíves géppel rendelkezik. Kerülje egy nagylátószögű objektív ( kis formátumú gépeknél < 50mm) használatát ha például festményt fényképez, mivel ez utóbbi a kép szélére eső egyenes vonalak torzulását (görbülését) eredményezheti. A beépített optikás digitális kisgépek rendelkeznek ugyan optikai zoommal, de a legjobb megoldást portré vagy tele objektívektől kaphatja (kis formátum esetén > 80 mm), ezen belül pedig a fix gyújtótávolságú (= nem zoomos) objektívektől. Kérjen tanácsot szaküzletben a legmegfelelőbb eszköz kiválasztására.

Megvilágítás

A professzionális eredményt több, megfelelő színhőmérsékletű,100% mesterséges fényforrás (nagy teljesítményű stúdió vakuk) biztosítják. Amennyiben nem rendelkezik ilyen felszereléssel, próbálkozhat egyéb világításokkal vagy természetes fénnyel (ez utóbbitól kaphatja a legelfogadhatóbb eredményt, mivel a mesterséges fényekből sokfajta létezik, különböző színhőmérséklettel és nagy az esély arra hogy a fotón nem fogja viszontlátni az eredeti mű színeit). Mindenképp kerülendő a szemből vakuzás és a mű üvegen keresztüli fotózása.

Érdemes azonban megadni a módját a művek fotózásának és és általában a minőségi bemutatkozásnak, mivel ezen múlik hogy milyen benyomással lesznek művei egy esetleges érdeklődőre, potenciális vásárlóra; azaz a bemutatkozás minősége közvetlen befolyással lehet a művek megvásárlására.

Partnerünk a smArt Fotó Stúdió készséggel áll rendelkezésére és örömmel elkészíti az Ön alkotásairól a szükséges professzionális képanyagot.

 
Hirdetés
smArt web design
fbPixel