Arts-up - Art Network - Művészeti galéria

Adatlap

Dévényi János
Festészet
Budakeszi
Magyarország
30-3688003
http://www.devenyijanos.hu
Üzenet küldése
Vissza
Vissza

Galéria

Bemutatkozás

Minden kép egy-egy újabb kísérlet a tökéletesség megközelítésére. Festményeim az arányokkal, a színekkel, a formákkal, és kompozíciós megoldásokkal, a szépség és harmónia tengelyében születnek meg. Képeim kvázi meditációs táblák a lét örök törvényei felett. Úgy gondolom, hogy a képek valóban tudnak gyönyörködtetni, örömet szerezni a néző számára. Hiszem, hogy a művészetnek ez a rendeltetése nem változott meg az évezredek folyamán. A jó kép valóban felemelő katartikus látványt nyújt, és szellemi örömet okoz. A geometria számomra evidencia. Olyan tisztán hordozza a szín-és formai összefüggéseket, a dolgok lényegi summáját, mint egy matematikai képlet, és olyan egyszerűen elragadó, mint egy kibomlott szirmú virág.Fontosnak tartom a szerkezet világos áttekinthetőséget, a változatos színhatásokat, a meditatív igényű képi megjelenítést. A geometrikus művészet adja meg számomra a művészi kifejezés szabadságát és lehetőségét.Huszonnégy önálló kiállításom volt szerte az országban, csoportos kiállításaim száma száz felett van. Huszonöt évig művészeti tárgyakat tanítottam az egri Eszterházy Károly Főiskolán . Geometrikus szemléletű munkáimban , a formai és színbeli kapcsolatok teljes kompozíciós egységére törekszem.1956-ban Székesfehérváron születtem Pályámat meghatározta képzőművészeti érdeklődésem. Serdülő koromban , Gannay János festőművész műtermébe jártam rajzolni, aki atyai szeretettel foglalkozott velem . A Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában ifj. Benedek Jenő tanított a mesterség alapjaira, ahol alkalmazott grafika szakon végeztem Gunda Antal kezei alatt. Két év munka, egy év katonai szolgálat után, az egri Tanárképző Főiskolán szereztem diplomát 1981-ben .
Egerben, Blaskó János festőművész szellemisége ragadott meg, aki abban az időben tanszékvezető tanára volt a rajz tanszéknek. A Képzőművészeti Főiskolán Bráda Tibor, és Patay László növendékeként diplomáztam 1985-ban.
Szabados Árpád festőművész vezetésével egy éves továbbképzésen vettem részt. A Fiatal Képzőművészek Stúdiójának tagjaként kezdtem művészi pályafutásomat. Tagja vagyok a MAOE-nek / Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének / a Grafikusművészek Szövetségének, az MKISZ-nek. / Magyar Képző - és Iparművészek Szövetségének/
Önálló kiállítások

1981 Eger, Tanárképző Főiskola
1981 Budakeszi, Erkel Ferenc Művelődési Ház
1982 Budapest, Marcibányi téri Általános Iskola
1983 Budakeszi, Erkel Ferenc Művelődési Ház
1985 Eger IH Galéria /Bakossal, Nagy Imrével /
1987 Eger, Ifjúsági Ház Galériája
1987 Budapest, / Rétegződések / Bakos Tamással
1988 Tatabánya, Kernstok Terem / A gyönyörök kertje /
1988 Nyíregyháza, Pál Gyula Terem / Halakzatok /
1989 Vásárosnamény, Művelődési Ház Galériája
1989 Jászberény, Kortárs Galéria / Elmozdulások /
1989 Miskolc, SZKI Galériája
1990 Békéscsaba, Tégla Galéria
1991 Eger, Kispréposti Palota Pincegaléria
2005 Eger, Bródy Sándor Könyvtár Galériája / Közelítések /
2006 Budakeszi, Erkel Ferenc Művelődési Ház / Szerkesztett világ /
2006 Budakeszi, Kálvin Terem / Érintés /
2008 Eger, Bródy Sándor Könyvtár Galériája / Villanások /
2008 Budakeszi Erkel Ferenc Műv . Ház /Kiállítás alapszínekre /
2008 Budapest Arten Galéria /Színforgó/
2010 Budakeszi Kálvin Terem /Aranymetszés/
2010 Budakeszi Erkel Ferenc Műv .Ház /Vörös maszk /
2010 Budapest Veres Péter Gimnázium /Vörös és fekete /
2010 Budapest Unió Galéria / Oldás és kötés /

smArt web design