Arts-up - Art Network - Művészeti galéria

Adatlap

németh edit
Festészet
Ausztria
http://www.nemetheditfestomuvesz.hu
Üzenet küldése
Vissza
Vissza

Galéria

  

Bemutatkozás

"Németh Edit itt bemutatott műveivel kapcsolatban felidézhetők az avantgard jelentős képviselői: a magyarországi aktivisták /kiemelten Kassák Lajos képarchitektúrája/ illetve a rájuk is nagy hatást gyakorló holland és orosz konstruktivizmus alakjainak művészete.
A malevics-i, mondrián-i meditatív, transzcendens világkép az, ami művészetét megelőlegezte, olyan kristályos kiindulópontot jelentve, mely az eltévelyedés veszélyétől minden esetben megvéd.
Művein elválaszthatatlan egymástól a forma és a szín, illetve a színes formák rendszerbe szervezésének fontossága.
Geometrikus formák, elsősorban négyszögek, háromszögek, körök, tehát a síkgeometria, de a szerves világképnek is a három legalapvetőbb eleme képezi formakincsének alapját.
E formák alapját pedig a háttérben nyugodtan határozottan elterülő, színként élő visszatompított felületek adják.
S mindebben a sokféleségben a színek viszonylatai még tovább hatványozzák azt az intellektuális-kombinatív gondolatsort, ami ennek a művészetnek a lényegét adja.
A színek pedig valamiféle finom harmónia felé törekednek.
A tiszta alapszínek, a sárga, a vörös, a kék részese ennek a formai-kompozíciós-színbeli párbeszédnek, de a szürke felé törekvő tompított háttér lecsendesíti a formák dinamikáját, éles körvonalát, kontrasztos szembenállását: és egy-egy szín többszöri határozott megjelenésével végül létre jön a képi harmónia.
A formák és a színek egy olyan térben lebegnek, mely mentes a perspektíva szabályaitól, sőt ezzel a képi látásmóddal ellentétes.
Ez a tér, finoman rétegzett, mely rétegzettséget a formák egymásra úszása, valamint a lehűtött, illetve felizzított színek indukálta térhatást hoz létre.
Németh Edit műveinek rendező elve a kiszámított renden is átsugárzó expresszivitás.
A színek és a formák szabad lüktető rendszere. Absztrakt képei szemlélésekor egyértelművé válik, hogy a használt elemek, szabadsággal telítődve, világrendet vagy a világban ható erőket képesek érzékeltetni..."

H. Szilasi Ágota művészettörténész

smArt web design