Arts-up - Art Network - Művészeti galéria

Adatlap

Tarjáni Antal
Fotóművészet
Tatabánya
Vissza
Vissza

Galéria

Bemutatkozás

1952-ben születtem Kisbéren, Komárom - Esztergom megyében.
1976-ban, Sopronban szereztem diplomát az Erdészeti és Faipari Egyetem erdőmérnöki karán, azóta erdőmérnökként dolgozom Tatabányán.

10 éves koromban, saját pénzemen vettem első "gépemet", egy Pajtást. Autodidakta módon tanultam meg a fekete - fehér laborálás alapjait, majd két évig a soproni Ifjúsági Ház fotószakkörében G. Nagy Béla grafikus, fotográfus vezetésével mélyíthettem ismereteimet. Közben részvettem az egyetemi lap szerkesztésében, valamint több társammal létrehoztuk az egyetemi Képes Híradót. Első munkahelyemen (Vértesi Erdő és Fafeldolgozó Gazdaság, Tatabánya) igény és lehetőség volt egy negyedévente megjelenő vállalati újság kiadására, melynek tíz éven keresztül fotósa és társszerkesztője voltam.

Az 1980-as évek közepén Salló István faszobrász és Szamódy Zsolt fotóművész barátaim ösztönzésére kezdtem ismét fotópályázatokon és kiállításokon részt venni. 1991-ben elnyertem a Komárom - Esztergom Megyei Önkormányzat művészeti ösztöndíját.
1998-ban felvettek a Magyar Fotóművészek Szövetségébe.

Az ezredforduló előtt pár évvel kerültem közelebbi kapcsolatba a lyukkamerával. A „camera obscura” egy külön világot teremtett számomra, az utóbbi években szinte kizárólag ilyen gépekkel készítem alkotásaimat. Az öreg gépek eredeti keresőjét meghagytam, de ezek csak tájékoztató jellegű kontrolt adnak, inkább csak a tengelypont ismeretét biztosítja, a teljes képet továbbra sem látom, mivel normál látószögű, szemben a kamerák erősen széleslátószögű voltával. A felvételek „komponálás” – a tér vizuális elképzelése a képen (negatívon) – során törekszem a feszes, olykor talán mérnöki képszerkezet megtartásához, függetlenül a lyukkamera adta esetlegességektől. Csak fekete-fehér filmre dolgozom, és mindig teljes kockát nagyítok, hagyományos labortechnikával.

smArt web design