Arts-up - Art Network - Művészeti galéria

Adatlap

Bertók Éva
lailos
Kerámia / Üveg / Tűzzománc / Mozaik
fenyszobrok
alkotmany u 4
budapest
Magyarország
3120077
30/3624830
http://evabertok.blogspot.com
Üzenet küldése
Vissza
Vissza

Galéria

Bemutatkozás

Budapesten születtem, 1958-ban. Érettségi után, faszobrászatot, majd kerámia készítést tanultam, az akkori szakmunkás iskolákban.
Hamarosan rájöttem, hogy ez az oktátás és az ott tanultak messze nem elégítették ki a vágyaimat, tudásomat, így elkezdtem az ékszerkészítéssel foglalkozni.
1988-ban, 6 évre Spanyolországba költöztem. Barcelonában, beiratkoztam egy magániskolába, ahol a kerámikészítés új aspektusaival, technikáival kezdtem el foglalkozni. A Dél-Amerikai kultúrák szobrászata lett a szívemcsücske, az agyagfigurák bája teljesen elvarázsolt. Ekkor kezdtem el a precolombián technikákkal dolgozni. 2004-től tanítok, művészetterápiás csoportokat vezetek.

2000-ben mentem először Mexicóba, a maja területre egy zarándokúttal, ahol azt tapasztaltam, hogy nagyjából kihalt már az ősi technikáknak a használata. Elhatároztam, hogy kérek ösztöndíjat a mex-i államtól, hogy ott taníthassak, hogy visszaadhassam azokat az ismereteimet, amiket már a maja területeken nemigen használnak.
8-szor utaztam Mexicóba, 2 ösztöndíjat is beleértve. Sok művésszel ismerkedtem meg. További tapasztalatokra tettem szert, és végül 2011-ben sikerült az álmom, a 2. ösztöndíjammal. A mex-i állam hívott meg 4 indián közösségbe tanítani 3 hónapra, a totonák indiánok közé.

Kb. 4 éve éreztem azt, hogy az agyag nagyon nehézzé vált számomra, és kezdtem el a fényszobraimat, lámpáimat készíteni.
A Fénnyel felemelt nehéz Föld, mint Test és Szellem maradt a mai napig a témám, inspirációm..

smArt web design