Arts-up - Art Network - Művészeti galéria

Adatlap

Horvát Csaba Lajos
horcsanoff
Festészet
Tárnok-Margitliget
Magyarország
+3620 358 5033
Üzenet küldése
Vissza
Vissza

Galéria

Bemutatkozás

Horvát Csaba Lajos

Életrajz:
1959-ben született Marcaliban. A budapesti Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában sajátította el a szakma alapjait. A Magyar Képzőművészeti Egyetemen diplomázott festő-restaurátor szakon. Mestere Bráda Tibor Munkácsy-díjas festőművész. A Jaschik Álmos Művészeti Szakközépiskola művészeti igazgatója, rendszeres kiállító művész.

Munkásságának területei
- Festészet
- Restaurálás
- Oktatás

Részvétel szakmai szervezetekben
- Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (Művészeti Alap)
- Restaurátor Kamara
- Magyar Rajztanárok Országos Egyesülete
- Iccrom Magyar Nemzeti Bizottsága
- Pulszky Társaság
- Művészeti Diák Alapítvány elnöke
- 416-os Művészeti formáció
- Molnár C Pál Művészeti társaság


Festményeinek hősei rokoníthatók Csontváry és Gulácsy alakjaival, vélhetné a felületes szemlélő. Amennyiben a megformálásukat tekintjük, sok azonosságot is találunk, de az alapvető különbség mégis az indíttatásban keresendő. Horvát Csaba Lajos tisztelettel viszonyul a reális világ motívumaihoz (lásd a tanulmányait), de mikor mesélni kezdi hőseinek életét, a realitás talaját elhagyva az egykori szigorú kötöttségek már érvényüket vesztik. Nézve egy nagyvonalú, vagy lazább festékfoltot, ami már a lélek rezdülésének a kifejezője is egyúttal, nagy távolságokba röpít el minket. „A mediterráneumba helyezett alakjai titkot őriznek, vagy csak a széllel diskurálnak, mindegy, mert rokonszenvvel nézzük őket. Próbáljuk megfejteni titkukat, gondolkodunk, hogy oldhatnánk magányukat. Szindbád mellől is elfogytak a társak, ideje lenne megállapodni. Vége a dervistáncnak, ideje van a megnyugvásnak."
Festői megoldásai is ennek a nyugalomnak a kifejezését szolgálják.
A kortárs magyar piktúrában kevesen vállalják fel a Gulácsy örökséget, ami érthető, hiszen ez a múltba révedésű attitűd nem sorolható az úgynevezett dehumanizált progresszív vonalhoz. Ellentétben ezekkel, pontosan a „mélyen emberi tartalmak" kifejezése miatt tudjuk Horvát Csaba Lajos munkáit méltányolni.

Száraz Miklós György

smArt web design