Főoldal
Belépés
Elfelejtett jelszó
A Hungart bemutatkozik

HungartA HUNGART - a magyar vizuális művészek közös jogkezelő szervezete - 1997-ben, egyesületi formában jött létre (a megalakulást lehetővé tevő 1996. évi kormányrendelet hatályba lépését követően), hogy a képző-, ipar- és fotóművészek szerzői jogait képviselje, a kollektív jogkezelést ellássa.

Az 1999-ben elfogadott új magyar szerzői jogi törvény értelmében a HUNGART ellátja a törvény szerint kötelezően közös jogkezelésbe tartozó feladatokat, valamint felvállalta a művészek elhatározásán alapuló egyéb közös jogkezelést is.

Kötelezően közös jogkezelésbe tartozik a követői jogdíjak beszedése és felosztása, továbbá az üres képhordozói díjak, a kábel-TV jogdíjak és a reprográfiai jogdíjak felosztása. A követői jogdíjakat a HUNGART szedi be közvetlenül a műkereskedőktől, aukciós házaktól, míg a többi jogdíjtípust két másik közös jogkezelő szervezet (az Artisjus és a Magyar Reprográfiai Szövetség), s adja át a beszedett összegeknek egy bizonyos hányadát a vizuális művészek részére, felosztásra.

A HUNGART engedélyezi a magyar művészek és jogutódaik, illetve a külföldi társszervezetek által képviselt művészek alkotásainak másodlagos felhasználását, beszedi a felhasználóktól a szerzői jogdíjat, s kifizeti azt a jogosultak részére. A különböző felhasználások esetén alkalmazandó éves tarifát a felhasználók érdekképviseleteivel (kiadók, galériák szövetségeivel, stb.) történt egyeztetést követően az Elnökség fogadja el és az oktatási és kulturális miniszter hagyja jóvá, s jelenteti meg a Magyar Közlönyben.

A reprodukciós jogokon kívül a HUNGART feladata a televíziós sugárzási jogdíjak beszedése és felosztása is, a műsorszolgáltatókkal kötött szerződések keretében.

A magyar szerzői jogi törvény kötelezővé teszi a védelmi időn túl is a műkereskedelemben forgalmazott műalkotások után 5%-os járulék fizetését (ún. fizető köztulajdon, domaine public payant). Ezen összeget a HUNGART az alkotói tevékenység támogatására és az alkotóművészek szociális céljaira használja fel. A felhasználásról a nyilvánosság részére évente a minisztérium hivatalos lapjában tájékoztatást kell adni.

A HUNGART-nak jelenleg 33 külföldi társszervezettel van kölcsönös képviseleti szerződése és kapcsolatainak további bővítésére törekszik. A HUNGART ezen kívül tagja a nagy nemzetközi szerzői jogi szervezeteknek is, úgymint CISAC, GESAC, EVA.

A HUNGART Magyarországon belül is nagyon jó kapcsolatokat ápol a többi művészeti terület közös jogkezelő szervezeteivel, s egyik alapítója a már említett Reprográfiai Szövetségnek, valamint a ProArt-nak (Szövetség a Szerzői Jogokért), amelyet a közös jogkezelők alapítottak a jogosulatlan felhasználások, a „kalózkodás” lehetőség szerinti felderítésére és megakadályozására.

Az Egyesületről bővebben: www.hungart.org

 
Tagjaink hirdetései
Hirdetés
smArt web design
fbPixel