Főoldal
Belépés
Elfelejtett jelszó
A M.A.O.E. bemutatkozik

Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete jelenleg közel 6900 magyar alkotóművész - író, zeneművész, képző-, ipar- és fotóművész - tagot tömörítő civil szervezet. Működési célja tagjai és más - nem tag - alkotóművészek szociális biztonságának, érdekvédelmének megszervezése, valamint alkotómunkájuk sokrétű támogatása.

E feladatokat az Egyesület közhasznú szolgáltatások formájában látja el. Széleskörű az Egyesület művészetszervező, műalkotások bemutatásának körülményeit, feltételeit biztosító tevékenysége is.

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének jogelőzményei 1950-53-ra nyúlnak vissza, amikor a Magyar Állam létrehozta a három különálló - Irodalmi, Zenei és Képzőművészeti - alapot, amelyek egyesítésével létrejött 1968-ban a Magyar Népköztársaság Művészeti Alapja.
Az Alap tagja volt minden egyes magyar alkotóművész. Az Alap tagjai jogszabályban előírt módon csak az Alap közreműködésével, azon keresztül forgalmazhatták alkotásaikat, amelynek bevételéből az Alap járulékot vont le, ami a tagok számára járó társadalombiztosítási és nyugdíjbiztosítási ellátások alapjául és fedezetéül szolgált.

Ezen kívül a műalkotások forgalmazásából, illetve egyéb művészeti alkotótevékenységek hasznából növelte vagyonát. A rendszerváltozást követően a korábbi szervezeti struktúra átalakult. Erre 1992-ben került sor, amikor létrehozásra került a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE), mint utódszerv, amelynek tagjává vált a megszűnt Művészeti Alap valamennyi tagja. Létrejött egyben jogutódként a társadalmasított művészvagyonból a Magyar Alkotóművészeti Alapítvány (később Közalapítvány), amelynek legfontosabb feladata akkoriban alapvetően az Egyesület és tagjainak alkotói és szociális támogatása, az arra a korábbi befizetésekkel jogot szerzett művészek részére a nyugellátások megállapítása és folyósítása.

 

Az Egyesület feladata:

A tagok érdekvédelmének képviselete minden olyan fórumon, ahol alkotótevékenységükkel, szociális vagy gazdasági kérdéseikkel kapcsolatban tanácskozás, döntés előkészítés vagy döntés történik.

A tagok szociális biztonsága érdekében támogatások nyújtása.

A tagok művészi alkotó munkájának lehetőség szerinti sokirányú anyagi támogatása, többek közt ösztöndíjak, művészeti díjak kitűzése, jutalmak, kölcsönök folyósítása, alkotóházak, kollektív műtermek, alkotóműhelyek működtetéséhez támogatás nyújtása, a fiatal művészek pályakezdésének és szakmai kibontakozásának segítése.

A mindenkori lehetőségek szerint a tagok alkotói érdekét szolgáló művészeti kezdeményezések, rendezvények anyagi támogatása, műalkotások megismertetése érdekében kiállítási, értékesítési lehetőségek megteremtése.

A tagok alkotó tevékenységével kapcsolatos jogvédelem ellátása peren kívül és perben, valamint egyéb, a tagok munkájához kapcsolódó tanácsadás, szolgáltatás.

Kapcsolattartás, együttműködés a hasonló feladatokat ellátó bel- és külföldi intézményekkel.

További információ: www.alkotok.hu

 
Tagjaink hirdetései
Hirdetés
smArt web design
fbPixel